Ud af rimtågen
Ud af rimtågen

- Komiske og kosmiske rim i dansk lyrik
Af Niklas Ilsted Smith

Der hænger en rimtåge over dansk lyrik.

Kun få har beskæftiget sig med rimet i dansk poesi. Derfor mangler der klarhed omkring rimets særegne natur og dets poetiske potentialer. Mange har ment, at rimet blot er en begrænsende, klanglig spændetrøje, men sandheden er, at rimet kan være et frugtbart poetisk materiale, som på egen hånd fremtvinger, manipulerer og omfortolker betydning og skaber smuk poesi.

I denne bog forsøger Niklas Ilsted Smith at gennemlyse rimtågen ved at fokusere på rimets poetiske potentialer, og ved at afsløre, at der løber to poetiske rimspor gennem dansk lyrik – et komisk og et kosmisk.

Sporene forfølges op gennem litteraturhistorien hos digterne Jens Baggesen, H.C. Andersen, Tom Kristensen, Thorkild Bjørnvig, Dan Turèll samt i hiphopkonceptet Rap Slam Battles.

Bogen er selvsagt fuld af rim. Med Turèlls ord:

Blad og sé
Blad og lé
Her vil falde
rim som sné


206 sider. ISBN 9788793358300


"Det store indledningskapitel om 'Rimets poetiske potentialer' er det bedste forsøg, jeg kender, på at nå hele vejen rundt om rimet som både 'akustisk og fonetisk' og 'poetisk' fænomen. Smiths store, lysende pointe er, at rim-effekten og -betydningen både kan være komisk, overraskende med et smæld, og kosmisk, sammensmeltende for fuld klang" Lars Bukdahl, Weekendavisen. Se hele anmeldelsen her (kræver abonnement)

På lager. Leveringstid 1-3 hverdage.
kr 248.00
kr 198.00
×